- Huizenprijzen stijgen dit jaar gemiddeld met bijna 9 procent, zo verwachten analisten van ABN AMRO.
- De verdere verbetering van het sentiment op de huizenmarkt komt vooral door de loonstijgingen, de dalende hypotheekrente en de verruiming van de leennormen.
- De woningmarkt wordt volgens ABN AMRO vooral in beweging gehouden door jongeren en starters.
- Lees ook: Dit betaal je in 40 regio’s voor 100 vierkante meter huis – en zo groot zijn de verschillen met Amsterdam
Huizenprijzen blijven naar verwachting verder stijgen. Analisten van ABN AMRO rekenen voor dit jaar op een gemiddelde toename van 8,5 procent en voor 2025 kunnen huizenprijzen nog eens 7 procent klimmen.
Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde analyse over de woningmarkt.
De verdere verbetering van het sentiment op de huizenmarkt komt vooral door de loonstijgingen, de dalende hypotheekrente en de verruiming van de leennormen. Daardoor neemt de concurrentie op de woningmarkt toe en wordt er vaker overboden.
Inmiddels ligt de gemiddelde koopsom volgens het CBS en het Kadaster op 466.00 euro, al zijn er wel grote regionale verschillen. In Noord-Holland en Utrecht ligt de gemiddelde koopsom ruim boven het landelijk gemiddelde, maar op Noord-Brabant na in alle andere provincies daaronder.
Nu de huizenprijzen naar recordhoogtes aan het stijgen zijn, komen naast jonge huizenkopers en starters ook doorstromers weer voorzichtig in beweging. En dat betekent een forse toename van het aantal transacties. ABN AMRO stelt de ramingen het aantal transacties voor dit jaar bij van 10 naar 12 procent. De toename voor 2025 zal lager uitvallen, omdat er vanwege het historisch vrij hoge niveau van meer dan 200.000 transacties minder ruimte is voor groei.
De woningmarkt wordt vooral in beweging gehouden door jongeren en starters. De afgelopen jaren hebben zij een groter aandeel in woningaankopen en de hypotheekaanvragen gekregen. Tweeverdieners die na het afronden van hun opleiding een vast contract hebben vinden het snelst hun weg naar een koopwoning.
Intussen staat de betaalbaarheid van huizen door de forse stijging van huizenprijzen wel onder druk. De onderstaande grafiek laat zien dat de netto woonlasten als percentage van het netto inkomen voor huiseigenaren sinds 2021 flink zijn gestegen.
Krapte in aanbod huizen door beperkte groei nieuwbouw
ABN AMRO constateert verder dat bestaande woningen sneller in prijs stijgen dan nieuwbouwwoningen. In combinatie met de lagere hypotheekrente worden nieuwbouwwoningen daarmee weer aantrekkelijker.
Maar nieuwe woningen bouwen blijft ook in de komende jaren lastig. Hoewel het aantal afgegeven bouwvergunningen weer toeneemt, zit daar een grens aan. "Het aantal transacties van nieuwe woningen wordt volgend jaar vooral bepaald door het aantal woningen dat wordt bijgebouwd", zegt econoom woningmarkt Philip Bokeloh van ABN AMRO. "Tot nu toe zijn zo’n 90.000 woningen in aanbouw genomen, die pas over één tot twee jaar worden opgeleverd. Hierdoor blijft de overheidsdoelstelling van jaarlijks minstens 100.000 woningen erbij voorlopig nog uit zicht".
De laatste jaren zijn veel nieuwbouwprojecten in de ijskast zijn gezet, omdat het quorum kopers niet
werd gehaald werd en daardoor de bouw niet kon beginnen. Ook de hoge rente, de
personeelsschaarste en de gestegen prijzen van bouwmaterialen en bouwgrond zorgen ervoor dat het moeilijk is het gewenste aantal nieuwe woningen te realiseren.